Dostupni linkovi

Klinton, Hejg: Nećemo dozvoliti osporovanje jedinstva BiH



Ministri inostranih poslova SAD i Velike Britanije, Hilari Klinton (Hillary Clinton) i Vilijam Hejg (William Hague), tvrde da situacija u BiH daje razloge za sve veću zabrinutost.

"Institucije u BiH su blokirane. Već pet godina BiH ide natrag. U proteklim mesecima taj trend se pogoršao. Stvarne žrtve ove paralize nisu političari u BiH, nego njeni građani - upravo oni ljudi koji su izabrali te iste političke lidere da rade u njihovu korist. Umesto da žive u slobodnom, pravičnom i prosperitetnom društvu, mnogi još žive u senci podela i straha suočeni sa siromaštvom, nezaposlenošcu i besperspektivnošću", navode Klintonova i Hejg.

U zajedničkom autorskom tekstu za štampane medije u BiH, oni upozoravaju da se sve što se desi u jednoj balkanskoj zemlji neizbežno odrazi na celi region, a da to posebno važi za BiH.

Oni od lidera u BiH očekuju da rade jedni sa drugima i sa kolegama u regionu i da prestanu sa “otrcanim” argumentima iz poslednje dve decenije koji nisu bili ni od kakve koristi narodima u BiH.

"Vreme je da se nastavi graditi na uspesima iz poslednjih 16 godina - ponovo uspostavi sloboda kretanja, popravci infrastrukture, reformi odbrane i da se BiH pripremi da ide napred zajedno sa svojim susedima, ka članstvu u EU", precizirali su Klintonova i Hejg.

Oni smatraju da je došlo vreme za odlučan odgovor međunarodne zajednice, pre svega EU.

"Medunarodna zajednica mora da ostane fokusirana na BiH i na celi zapadni Balkan i neće dozvoliti osporovanje jedinstva BiH", smatraju Klintonova i Hejg.
XS
SM
MD
LG