Dostupni linkovi

Pet američkih vojnika poginulo u BagdaduPet američkih vojnika je poginulo u Bagdadu kada je njihova baza pogođena salvom raketa, i to je najveći gubitak ljudskih života u jednom danu koji su trupe SAD u Iraku pretrpele u poslenje dve godine.

Vojska SAD je jutros saopštila da je njenih pet vojnika poginulo u bazi u istočnom Bagdadu koja je bila pogođena "indirektnom vatrom", što je vojni termin za rakete koje se ispaljuju iz ručnih bacača.

Agencija Asošiejted pres (AP) danas ukazuje da je napad, koji se dogodio juče u šiitskom naselju Baladijat, usledio nakon što su šiitski ekstremisti, koje podžava Iran, i antiamerički orijentisani verski lider Muktada el Sadr upozorili da će se nasilno suprotstaviti svakom pokušaju da se trupe SAD zadrže u Iraku duže od roka koji je Vašington postavio za njihovo povlačenje.

Mada je nasilje u Iraku drastično opalo od 2006. i 2007. godine, kada je bilo najizraženije, šiitski ekstremisti u poslednja tri meseca pojačavaju napade na američke baze i vozila, koristeći raketne bacače i nagazne mine koje postavljaju na drumove.

Vašington vrši pritisak na zvanični Bagdad da se odluči da li želi da američke trupe ostanu u Iraku i posle 31. decembra - na primer radi zaštite vazdušnog prostora te zemlje i obučavanja njenih snaga.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG