Dostupni linkovi

Ugljanin: Sandžak idealan za "političke avanturiste“



Ministar u Vladi Srbije bez portfelja Sulejman Ugljanin smatra da je teška ekonomska situacija u Sandžaku glavni razlog zbog kojeg, kako je kazao, "politički avanturisti" mogu da pokušaju da profitiraju i pozvao vlasti da hitno počnu poboljšanje prava nacionalnih manjina u Srbiji.

"U Vladi ne postoji ni minimum razumevanja za rešavanje bošnjačkog pitanja u Srbiji. Sandžak je najnerazvijeniji deo zemlje, i kao takav, idealno tle za stvaranje i jačanje političkih avanturista", kazao je Ugljanin za beogradske „Novosti“, ističući da je bolje da srpske vlasti hitno krenu u poboljšanje prava nacionalnih manjina nego da čekaju spoljna uslovljavanja ili eskalaciju problema.

"Na primer, u Novom Pazaru Bošnjaci čine 80 odsto građana, a u policiji u tom gradu je odnos obrnuto proporcionalan. Tako je i u drugim državnim institucijama. Imamo vladinu komisiju za nestala lica koja je za sve ove godine potpuno ignorisala Bošnjake iz Priboja", kazao je on.

Ugljanin je naveo i da je akutni problem što je Novi Pazar grad sa najvećim stepenom nezaposlenosti u Srbiji - više od 51 odsto, dodajući da je dobro što se "milioni evra investiraju u Bor, Kragujevac, Kuršumliju... ali, očekujemo da se investira i u najnerazvijeniji deo naše zemlje".

Na pitanje da li se slaže sa muftijom Zukorlićem da Sandžak treba da dobije autonomiju po uzoru na Vojvodinu, Ugljanin je rekao da su osnovni ciljevi njegove stranke "pravo građana Sandžaka na brži ekonomski razvoj i regionalnu samoupravu u okviru Srbije".

"Nije sada pitanje kakva će autonomija biti, nego možemo li da omogućimo građanima Sandžaka da ostanu da žive u svom gradu i da izdržavaju porodicu. Opštine žive katastrofalno, a lokalni politički lideri se nadmeću ko će da zahteva veću autonomiju. Sandžak je bio i ostao multinacionalan, i moj stav je da nema nacionalnih autonomija", kazao je Ugljanin.
XS
SM
MD
LG