Dostupni linkovi

Tadić: Ni pod kojim uvjetima nećemo priznati KosovoPredsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u ponedjeljak navečer u Bruxellesu da Beograd ni pod kojim uvjetima neće ni eksplicitno ni implicitno priznati kosovsku neovisnost.

"To je crvena linija koju ni pod kojim uvjetima nećemo prijeći", poručio je Tadić nakon razgovora s predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom van Rompuyem. "Srbija, ova njena administracija, Vlada, i ja kao predsjednik, nećemo ni implicitno ni eksplicitno priznati kosovsku neovisnost", naglasio je Tadić.

Tadić je primijetio da "postoje zemlje koje bi Srbiju htjele staviti u situaciju da za dobivanje statusa kandidata i datuma za početak pregovora uradi i korak više", ali se to, prema njegovim riječima, neće dogoditi.

"Mi to nećemo uraditi i nećemo prijeći crvenu liniju i o tome sam govorio i s Catherine Ashton i s Van Rompuyem", istaknuo je predsjednik Srbije, prenosi Tanjug.

On je kazao kako je dijalog s Prištinom dio napora da se u Evropsku uniju uđe bez novog konflikta kojim bi se opterećivalo evropsku zajednicu naroda. "Borimo se svim mogućim legalnim sredstvima za naše interese, i na način koji podrazumijeva da je Srbija kredibilan partner“, kazao je.

Da će Srbija učiniti i ispuniti ono što kaže da će uraditi, dodao je Tadić. Predsjednik Srbije je izrazio spremnost Beograda da u dijalogu s Prištinom riješi životne probleme ljudi na Kosovu, ocijenivši da se rješenje može naći pristupi li se dijalogu dovoljno fleksibilno.
XS
SM
MD
LG