Dostupni linkovi

File: Dva uslova da BiH zatraži punopravno članstvo


Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da Bosna i Hercegovina može podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji (EU) kada usaglasi svoj ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i kada usvoji zakon o državnoj pomoći na nivou BiH.

On je večeras posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom rekao da je evropska perspektiva BiH moguća, ali ne na račun njenih entiteta.

"Evropska perspektiva treba da se ostvariti, ali ne na račun entiteta. S druge strane, jasno je da BiH može da postane zemlja članica samo kao jedna zemlja, iako decentralizirana", istakao je File.

Navodeći da je Evropska komisija spremna da pomogne BiH, on je istakao da prvenstveno političari u BiH, uz međusobni dijalog i kompromis, mogu građane ove zemlje da povedu ka EU.

File je rekao da strukturisani dijalog o pravosuđu u BiH, koji je danas otvoren, treba posmatrati u funkciji pregovora o pridruživanju EU. "Strukturisani dijalog je, ustvari, jedan stalni proces, a korake će morati učiniti domaći političari... To je dugoročan proces, koji se neće završiti preko noći", naglasio je evropski komesar za proširenje.
XS
SM
MD
LG