Dostupni linkovi

Građani Jemena proslavljaju "odlazak" Saleha


Protivnici režima jemenskog predsednika Alija Abdalaha Saleha proslavljaju danas njegov "odlazak" u Saudijsku Arabiju na lečenje pošto je u petak ranjen, ali izvesne nedoumice i dalje postoje oko toga ko će biti na vlasti.

Dan pošto je Saleh prebačen u Rijad zbog opekotina i povreda zadobijenih u bombaškom napadu na predsedničku palatu, "mladi revolucije" počeli su da slave u Sani i Taezu, kako smatraju, "pad režima".

Više hiljada mladih okupljenih u blizini Univerziteta u Sani uzvikivalo je "Danas je rođen novi Jemen" i "Gotovo je, režim je pao".

U Taezu, drugom gradu gde su se održavali najmasovniji protesti, demonstranti su se okupili u centru grada uzvikujući "Sloboda, sloboda, Ali je pobegao".

Saleh, koji je na vlasti 33 godine, napustio je juče zemlju s većinom članova porodice, a iz Rijada je saopšteno da je on to učinio na predlog lekara poslatih iz Saudijske Arabije da ga pregledaju.

Potpredsednik zemlje Abdel Rabo Mansur Hadi, koji prema ustavu treba da preuzme upravljanje zemljom u odsustvu šefa države, razgovarao je danas s ambasadorom SAD u Sani Džeraldom Fejerstajnom o situaciji u Jemenu posle ranjavanja predsednika Saleha.

Kako je prenela državna agencija Saba, Hadi je zvanično preuzeo upravljanje državom.
XS
SM
MD
LG