Dostupni linkovi

Potraga za izvorom zaraze ešerihijom svedena na restoran u Lubeku


Njemački naučnici sveli su potragu za izvorom zaraze bakterijom ešerihija koli na jedan restoran u sjevernom njemačkom gradu Lubeku, nakon što se razboljelo 17 gostiju koji su ručali u ovom ugostiteljskom objektu, piše danas list "Lubeker nahrihten".

List navodi da je među 17 lica koji su se razboljeli bila grupa njemačkih radnika poreske službe, kao i turista iz obližnje Danske.

"Sam restoran nije kriv. Međutim, lanac nabavke može nam dati važne informacije o širenju bakterije", kaže Verner Zolbah, mikrobiolog sa Univerziteta medicinskog centra Šlezvig-Holštajn.

Njemačke vlasti još uvijek nisu identifikovale izvor zaraze, od koje je do sada umrlo najmanje 19 ljudi u Evropi, a više od 1700 se razboljelo u 12 zemalja.

Žena koje je bila u grupi poreskih zvaničnika, koja je ručala u restoranu u Lubeku, umrla je nakon što se zarazila ovom bakterijom. Kod mnogih zaraženih razvio se hemolitičko uremijski sindrom /HUS/, koji utiče na rad bubrega.

Vjeruje se da je hrana zaražena zbog loših higijenskih uslova na farmi, tokom transporta ili u prodavnici hrane. Stručnjaci upozoravaju da treba izbjegavati sirovo povrće u sjevernoj Njemačkoj, dodajući da je u posljednja dva dana registrovano 199 novih sučajeva.

Njemačka je centar epidemije, ali novi slučajevi zabilježeni su i u 10 drugih evropskih zemalja i SAD, vjerovatno nakon što su konzumirali zelenu salatu, paradajz, krastavce i drugo sirovo salatno povrće u Njemačkoj.
XS
SM
MD
LG