Dostupni linkovi

Hiljade turista na trgu Tenanmen u Pekingu


Hiljade kineskih i stranih turista došle su danas na trg Tenanmen u Pekingu povodom godišnjice nasilnog gušenja prodemokratskih demonstracija u Kini u noći između 3. i 4. juna 1989. godine, javljaju agencije.

Kao i svake godine, disidenti, zapadni mediji i borci za ljudska prava u svijetu podsećaju da je tokom krvavog obračuna tenkova sa demonstrantima, koji su tražili ekonomske i političke reforme, poginulo više stotina ljudi, dok Peking ostaje pri stavu da su protesti na Tenanmenu bili "kontrarevolucionarna pobuna", a odabrani put u interesu kineskog naroda.

Više od 20 godina poslije demonstracija Kina je zemlja koja je prošla kroz postepenu transformaciju, doživjela ekonomski procvat i postala jedna od vodećih ekonomskih sila svijeta.

Komunistička partija se sama odrekla mnogih aspekata dnevne kontrole nad društvom, ali u zemlji je još na snazi čvrst jednopartijski politički sistem, a vlasti nisu spremne da razgovaraju o tome šta se događalo tokom gušenja višesedmičnih protesta koji su kulminirali 4. juna intervencijom vojske, navode agencije.

Današnja godišnjica gušenja protesta na Tenanmenu obilježava se uz jake mjere sigurnosti, čemu su, prema izvještajima, prethodile strožije mjere protiv istaknutih disidentata nego obično.
XS
SM
MD
LG