Dostupni linkovi

U Istanbulu potest protiv gradnje nuklearki u Turskoj


Borci za zaštitu okoline počeli su u centru Istanbula protest protiv odluke vlade da počne izgradnju nuklearnih centrala u Turskoj koje su, poslije drame u "Fukushimi" u Japanu izazvale veliku zabrinutost u cijelom svijetu.

Pripadnici poznate grupe "Greenpeace" iz Turske i drugih mediteranskih zemalja postavili su kamp na centralnim trgu u Istanbulu i tvrde da neće otići sve dok vlada ne povuče tu odluku.

Oni su pozvali protivnike nuklearne energije da im se pridruže.

Turska vlada je nedavno odlučila da gradi prvu nuklearku u mediteranskoj provnciji Mersin, na jugoistoku zemlje. Planira se da se podigne i druga atomska centrala na crnomorskoj obali.

"Naš cilj je da podignemo svijest Turaka o izazovima nuklearne energije i da pozovemo političare da povuku odgovarajući potez, da suspenduju tu odluku", kazao je Ujgur Ozesmi, direktor "Greenpeacea za Mediteran.

Odluka vlade u Ankari da podigne nuklearku u Mersini izazvala je protivljenje i građana i mnogih stručnjaka, iako se tvrdi da će u njoj biti ugrađena najsigurnija tehnologija koja danas postoji u svijetu.
XS
SM
MD
LG