Dostupni linkovi

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine traži da sasluša Mladića


Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je danas da će tražiti dozvolu od Tribunala u Hagu da sasluša haškog optuženika za ratne zločine i genocid Ratka Mladića o zločinima koje su navodno snage Armije BiH pod krontrolom Nasera Orića počinile nad srpskim civilima i zarobljenicima u istočnoj Bosni.

Kako je saopšteno, oni će tražiti dozvolu od Sekretarijata Tribunala u Hagu da se Mladić sasluša o navodnim zločinima od aprila 1992. do juna 1995. godine.

Događaji koje Tužilaštvo za ratne zločine istražuje nisu obuhvaćeni optužnicom koju je Tribunal u Hagu podigao protiv Nasera Orića, ističe se u saopštenju, a radi se o lokacijama od Zvornika do Skelana i okolini Srebrenice.

Haški tribunal je 3. jula 2008. godine pravnosnažno oslobodio krivice ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića optužbe za zločine nad Srbima u tom gradu počinjene 1992. i 1993. godine.

Apelaciono vijeće Tribunala time je preinačilo prvostepenu presudu, izrečenu u ljeto 2006. godine kojom je Orić bio proglašen krivim i osuđen na dvije godine zatvora jer nije spriječio zločine nad Srbima.
XS
SM
MD
LG