Dostupni linkovi

SAD pozvale Kinu da oslobodi političke zatvorenike


SAD apelovale su na Kinu da oslobodi političke zatvorenike i poštuje osnovna ljudska prava svojih građana, 22 godine nako što su komunisti ugušili demokratski ustanak na trgu Tjenanmen u Pekingu.

Portparol Stejt dipartmenta Mark Toner zatražio je od Pekinga oslobađanje "svih zatvorenika, prisilno nestalih, kao i osoba u kućnom pritvoru jer Kina preduzima akcije koje nisu u saglasnosti sa univerzalno priznatim pravima".

On je, takođe, apelovao na Kinu da oslobodi osobe koje su osuđene zbog učešća u protestima na trgu Tjenanmen.

"Tražimo od kineske vlade da pruži sve informacije o poginulima, zatvorenim ili nestalim licima i da prekine sa maltretiranjem onih koji su učestvovali u protestima, kao i porodica žrtava", rekao je Toner.

Godišnjica se podudarila sa pooštrenim mjerama vlasti protiv disidenata. Vlasti su uhapsile desetine advokata, pisaca i umjetnika posljednjih mjeseci nakon demonstracija u arapskom svijetu.

Vjeruje se da su stotine, možda hiljade ljudi, ubijene kada je vlada poslala tenkove i vojnike na trg Tjenanmen u noći između 3. i 4. juna 1989. godine, čime su nasilno ugušeni protesti studenata koji su trajali šest sedmica.
XS
SM
MD
LG