Dostupni linkovi

Vlada RS-a nastavlja pomagati optuženike za ratne zločine


Novčanice konvertibilne marke, ilustrativna fotografija
Novčanice konvertibilne marke, ilustrativna fotografija
Vlada RS u četvrtak (02. juna) donijela je odluku da izdvoji 100.000 konvertibilnih maraka (KM) za pružanje pravne pomoći osumnjičenim za ratne zločine.

Ova sredstva će u narednih deset dana biti prebačena fondaciji ’’Pomoć Banja Luka’’ koja djeluje u okviru Boračke oragnizacije RS, objasnio je premijer Aleksandar Džombić.

’’Ta fondacija je formirana još 2004. godine. Fondacijom upravlja Boračka organizacija i mi smo predložili da izdvojimo sredstva za fondaciju, a Boračka organizacija će donijeti odluke kako, na koji način i kome će pomoći’’, rekao je Džombić.

Predsjednik boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz pozdravio je odluku Vlade RS o dodjeli sredstava za pomoći osumnjičenim za ratne zločine.
Pantelija Ćurguz

’’Sredstva su zaista simbolična, ali vrijednost je odluke Vlade i angažovanje Vlade u ovoj problematici’’, smatra Ćurguz.

Poslanik Partije demokratskog progresa ( PDP) u entitetskom parlamentu Milan Švraka smatra da je pomoć od 100.000 konvertibilnih maraka nedovoljna.

’’Mi smo tražili da se porodicama optuženih za ratne zločine iz budžeta RS izdvoji milion KM i kao i u prethodnom predlaganju kad je usvojen budžet RS, ponovo je odbijena ta odluka’’, podsjeća Švraka.

Prema mišljenju funkcionera Socijaldemokratske partije BiH Slobodana Popovića, pravo na bilo kakvu pomoć ne bi trebali imati oni osumnjičeni za ratne zločine, koji se nisu dobrovoljno predali Haškom tribunalu ili Sudu BiH što je, kako kaže, praksa i u Srbiji.

’’Svi oni koji su uhapšeni nemaju pravo na bilo kakave benefite po osnovu snošenja troškova, procesuiranje i svega onog što ide uz to’’, kaže Popović.

Nepravda prema žrtvama

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić smatra nemoralnim vršiti na takav način pomaganje ljudi koji su osumnjičeni za ratne zločine u BiH jer se na ovan način čini nepravda prema žtrvama.
Murselović: Potreba milion ima, gdje treba pomoći sirotinju, razumijete, gdje treba pomoći onima koji se pate u ovoj našoj Republici Srpskoj, a ne osumnjičenim za ratne zločine.

’’Mislim da ona nije dobra, nije dobronamjerna i ne doprinosi vraćanju povjerenja pogotovo u svjetlu najnovijih dešavanja. Haški tribunal obezbjeđuje sredstva za odbranu svih onih koji nisu u mogućnosti i dokažu da ne mogu finansirati svoju odbranu, tako da je izlišno da Vlada RS pomaže’’, navodi Salkić.

Funkcioner Stranke za BiH i prijedorski logoraš Muharem Murselović odluku Vlade o dodjeli sredstava osuđuje i kaže da bi bilo bolje da su te pare dali siromašnim građanima da prežive.

’’Potreba milion ima, gdje treba pomoći sirotinju, razumijete, gdje treba pomoći onima koji se pate u ovoj našoj Republici Srpskoj, a ne osumnjičenim za ratne zločine da pomažemo, trebali su oni razmišljati o tome prije nego što su te zločine radili", kaže Murselović.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović ističe da je žalosno da se na ovako direktan način pruža pomoć optuženim za ratne zločine, dok s druge strane je kaže dobro, jer Haški tribunal sada neće morati plaćati njihovu odbranu.

"Kako ne bi svijet finansirao njihovu odbranu, neka jednostavno to oni finansiraju, mada s druge strane, opet, imate situaciju da će žrtve koje su se vratile na prostor RS, koje su na ovaj ili onaj način uspjele obezbijediti određeno materijalno obezbjeđenje, biće prisljeni da kroz PDV plaćaju odbranu onih koji su od njih napravili žrtve", ocjenjuje Tahirović.

Žrtve danas nemaju nikakvih prava, nema izdvajanja iz budžeta za njihova prava, koja su im garantirana međunarodnim konvencijama - dodaje Tahirović.

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



XS
SM
MD
LG