Dostupni linkovi

Šmit: Inicijativa Angele Merkel o BiH nije završena


Inicijativa njemačkog kancelara Angele Merkel, koja je trebalo da pomogne ustavne reforme i proces formiranja vlasti u BiH, nije propala niti je završena, izjavio je odlazeći ambasador Njemačke u BiH Joahim Šmit.

Šmit je za rekao da je interes Njemačke za neophodnim reformama u BiH nepromijenjen, jer bez njih ona ne može napredovati na putu evropskih integracija.

Ali, kaže on, u Berlinu se takođe zna da je za takve reforme potrebna većina. "Sa mog gledišta, ovi razgovori mogu biti opet u centru pažnje tek kada budu vidljive određene naznake o spremnosti za konstituisanje vlasti na državnom nivou", ocijenio je Šmit.

On je izrazio sumnju da će sljedećih dana ili sedmica doći do potrebnog napretka u pregovorima o konstituisanja vlasti na nivou BiH, navodeći da su se pozicije glavnih učesnika jedva približile, odnosno još više zakovale.

"U Evropskoj uniji i NATO-u bez sumnje postoji spremnost da se pomogne BiH. Sada je na BiH da pokaže odlučnu volju da želi da iskoristi tu spremnost", rekao je Šmit za sarajevsko "Oslobođenje".
XS
SM
MD
LG