Dostupni linkovi

Miler: „Južni tok“ po planu



Realizacija projekta gasovoda "Južni tok" teče strogo po planu, izjavio je izvršni direktor ruskog gasnog monopola "Gasprom" Aleksej Miler., podsetivši da su već urađene studije izvodljivosti pojedinih deonica i da će u avgustu biti završena ekspertiza završne tehničko-ekonomske opravdanosti tog projekta.

Nakon toga će biti određena konačna maršruta, sve tačke ulaska i izlaska tog gasovoda u svakoj od zemalja učesnica i utvrđen neophodan nivo investicija, rekao je Miler na jednoj poslovnoj konferenciji u Pragu.

Sada je poznat preliminarni obim investicija od 15,5 milijardi evra, od kojih će oko 10 milijardi evra otići na podmorsku deonicu, objavljeno je na sajtu Oilcapital.ru.
Ranije je najavljeno da će „Južni tok“ biti završen do 2015.

Miler je izjavio da će gasovod "Nabuko", koji podržava Evropska unija, biti pušten u rad znatno kasnije od predviđenih rokova.

Ranije ovog meseca je direktor konzorcijuma za izgradnju "Nabuka" Rajnhard Miček izjavio da taj ambiciozni evropski gasovod neće biti pušten u rad do 2017, dve godine kasnije nego što je prvobitno bilo planirano.

Rok za završetak izgradnje je pomeren "kao direktan rezultat izmena rokova za isporuke gasa iz regiona Kaspijskog mora i Bliskog istoka koje su objavili potencijalni isporučioci", objasnio je on.

Procenjeni troškovi izgradnje "Nabuka" su povećani na 12 do 15 milijardi evra (18 do 22 milijarde dolara), sa ranijih 7,9 milijardi evra.
XS
SM
MD
LG