Dostupni linkovi

Klark: Bar neki su znali gde se skrivao Mladić



Bivši komandant NATO za Evropu, američki general Vesli Klark (Wesley Clark) kazao je da je "siguran da je bilo barem nekih ljudi koji su znali gde se skrivao Ratko Mladić".

"Siguran sam da ih je bilo više u vreme dok je Milošević bio predsednik u Srbiji te da se tu radilo o zvaničnoj državnoj podršci. Ali, postepeno, podrška Mladiću je opadala, broj ljudi, njegovih drugova, penzionisanih oficira oko njega se smanjivao
spontano, pa se ne bih iznenadio da je, možda, na kraju, doista mali broj njih znao gde je on", izjavio je Klark za Dnevni avaz.

Klark je ocenio da je "EU stavila do znanja Beogradu da je suočenje generala Mladića s licem međunarodne pravde od nezamenjive važnosti za Evropu".

On je rekao da je s Mladićem dugo diskutovao 1994. godine, te da je kraći razgovor s njim imao 1995. godine uoči Dejtona.

"Bio je bombastičan. Bio je zloban u karakterizaciji i opisu drugih ljudi, dok je za sebe bio pun samohvale i pretnje, iako nikad nije izgledao da je u velikoj fizičkoj kondiciji... Nema sumnje da je bio pun sadizma, pun ideološkog fanatizma za tu ideju srpskog nacionalizma", rekao je Klark.

Istakao je da je Mladić bio "veoma ljut čovek".

"Nemam pojma je li bio dobar general ili ne, ne mogu o tome suditi po nekim vojničkim osećanjima. Ja samo imam zapis njegovih akcija pred sobom. A njegov zapis je zapis akcija jednog zločinca, a ne generala. Bio je masovni ubica koji se u tome dokazao na najgori način u Srebrenici", rekao je Klark.
XS
SM
MD
LG