Dostupni linkovi

Cijene nafte u padu, OPEC razmatra povećanje proizvodnje


Cijene nafte pale su u četvrtak na svjetskim tržištima nakon što je jedan delegat iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) kazao da kartel razmišlja o povećanju ciljane proizvodnje u nastojanju da obuzda cijene.

Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je za 39 centi, na 114,14 dolara, dok je na američkom tržištu bila u minusu 58 centi i iznosila 99,71 dolara.

OPEC, koji crpi više od trećine svjetske nafte, mogao bi podići ciljanu razinu proizvodnje za čak 1,5 milijuna barela dnevno na sastanku ministara za naftu zemalja članica koji će se 8. juna održati u Beču, rekao je neimenovani delegat.

"Postoji potreba za povećanjem kako bi se nadoknadio gubitak iz Libije", rekao je delegat. "Cijene nafte su previsoke, 100 dolara za barel nafte plaši ljude."

Povećanje OPEC-ove ciljane razine za milijun barela dnevno rezultiralo bi tek malim povećanjem stvarne opskrbe naftom iz kartela, tumači dalje delegat, dodajući kako bi time samo bila apsorbirana proizvodnja onih članica koje ionako proizvode veće količine od službenih ciljanih razina.

Naime, 11 članica skupine koje su vezane za OPEC-ove proizvodne ciljeve u maju je crpilo 26,23 milijuna barela dnevno, što je gotovo 1,4 milijuna barela dnevno iznad njihove ciljane razine od 24,84 milijuna barela dnevno.

OPEC nije mijenjao svoju službenu politiku proizvodnje od kraja 2008. kada je dogovorio rekordno smanjenje kako bi se uskladio s oštrim padom potražnje zbog financijske krize koja je pogodila globalno gospodarstvo.
XS
SM
MD
LG