Dostupni linkovi

Evropska komisija traži veću finasijsku disciplinu


Evropska komisija traži od kosovske vlade veću finansijsku disciplinu koja bi onemogućila budžetski deficit u 2011. godini, saopštila je danas Kancelarija za vezu Evropske komisije u Prištini.

Komisija je naglasila značaj fiskalne discipline kao preduslova za stabilno makroekonomsko okruženje i investicije.Osim toga, Komisija je izrazila zabrinutost koja se tiče rizika za budžet u 2011. godini i za finansiranje deficita. Predstavnici Komisije su u tom pogledu ohrabrili vlasti da preduzmu direktne mjere za konsolidaciju.

Saopštenje je izdato nakon sastanka kosovskih vlasti i predstavnika Evropske komisije na kome je analiziran napredak koji je Kosovo postiglo od objavljivanja posljednjeg izvještaja o napretku u novembru 2010. godine.

Upozorenje je ugrozilo realizaciju projekata koje finansira Evropska komisija, što zajedno sa posljedicam skidanja Kosova sa programa pomoći Međunarodnog monetarnog fonda ugrožava budžet Kosova.

MMF je u srijedu saopštio da je Kosovo prekršilo stend baj aranžman i da zbog toga nije bilo moguće nastaviti kontrolu rada kosovske vlade u oblasti finansija.
XS
SM
MD
LG