Dostupni linkovi

Putin u Abhaziji na sahrani Bagapša


Premijer Rusije Vladimir Putin doputovao je u Abhaziju, gdje će prisustvovati sahrani lidera ovog pobunjeničkog gruzijskog regiona Sergeja Bagapša.

Putin je izrazio saučešće supruzi i kćerki preminulo lidera a potom je prisustvovao sahrani u Suhumi, glavnom gradu ove Abhazije.

Sergej Bagapš umro je 29. maja u moskovskoj bolnici u 62. godini. Bagapš je bolovao od raka pluća .Potpredsjednik Abhazije Aleksander Ankvab preuzeo je mjesto predsjednika do izbora, koji se očekuju u naredna tri mjeseca.

Abhazija je početkom 90-tih pokušavala da se odvoji od Gruzije, ali je tek u ratu 2008. godine između Rusije i Gruzije uspjela uz pomoć ruske vojske da potisne gruzijske vojnike sa svoje teritorije.

Moskva je nakon toga priznala nezavisnost Abhazije i Južne Osetije, drugog separatističkog regiona.Primjer Moskve slijedile su do sada Nikaragva, Venecuela i mala pacifička ostrvska država Nauru.

Rusija ima hiljade vojnika stacioniranih u Abhaziji. Abhazija se nalazi južno od Sočija, odmarališta na Crnom moru gdje će Ruisija biti domaćin Zimskim olimpijskim igrama 2014. godine.Abhazija se graniči sa Gruzijom i Rusijom, a ima površinu od 8.600 kilometara kvadratnih i 250.000 stanovnika.
XS
SM
MD
LG