Dostupni linkovi

Grčka ima niži rejting državnih obveznica od Crne Gore


Crna Gora, prema Moody’s nije više najniže rangirana evropska zemlja, jer je tu poziciju zauzela Grčka nakon najnovijeg smanjenja rejtinga državnih obveznica.

Mudis je snizio rejting grčkih državnih obveznica sa B1 na Caa1, naglasivši pojačani rizik da zemlja neće moći da vrati dug, prenosi Bloomberg.

Agencija je istakla da je trenutno stanje grčkog duga negativno, što znači da bi rejting mogao biti dalje snižen. On je već ispod investicionog niova, a Grčka se, zahvaljujući tome, nalazi za mjesto ispod Crne Gore, koja je prethodno bila najniže rangirana evropska zemlja.

Grčka će, kako se dodaje, teško dostići i ranije najavljene budžetske ciljeve za ovu godinu.

Mudisov najnoviji potez uslijedio je nakon što je agencija Standard and Poor's 9. maja snizila grčki rejting za čak dva stepena na B, što je pet nivoa ispod investicionog.

Istog dana, Mudis je grčki rejting B1 stavio na reviziju za moguće dalje snižavanje.

Agencija je krajem marta promijenila izglede za rejting Ba3 za državne obveznice Crne Gore iz negativnog u stabilan i potvrdila postojeći nivo rejtinga. Izgledi za Ba1 rejting za gornji prag obveznica u stranoj valuti i B1 za gornju granicu za depozite u stranoj valuti takođe su promijenjeni iz negativnih u stabilne.

Odluka Moody’s da popravi izglede za rejting državnih obveznica Crne Gore uslijedila je nakon procjene da crnogorska Vlada ulaže napore da riješi ključne rizike koji su izazvali negativne prognoze u aprilu 2009.
XS
SM
MD
LG