Dostupni linkovi

Žrtve seksualnog nasilja u Belgiji najavili tužbu protiv Vatikana


Nekoliko desetina žrtava seksualnog zlostavljanja djece u Rimokatoličkoj crkvi u Belgiji najavili su podnošenje tužbe protiv Vatikana.

Papa Benedikt XVI uživa diplomatski imunitet, ali drugi vatikanski zvaničnici i belgijski biskupi biće pozvani da svjedoče u tom slučaju, izjavio je advokat žrtava Valter van Stenbriž.

Grupa od oko 80 žrtava, za koju advokati kažu da raste iz dana u dan, saopštila je da je to prvi put u Evropi da su pravni postupci protiv Vatikana inicirani.

Kristin Muske, drugi advokat žrtava, rekla je da Vatikan nije intervenisao čak i kada je saznao za slučajeve zlostavljanja u crkvi u Belgiji.

Među žrtvama koji su odučili da javno govore o tome je i novinar i pisac Roel Veršuren, koga su jezuiti zlostavljali od njegove 12 do 14 godine.On je reako da žrtve žele da crkva prizna krivicu i da plati za traume izgubljenog djetinjstva i godina.

Oko 500 slučajeva zlostavljanja u Rimokatoličkoj crkvi u Beligiji objelodanjeno je prošle godine.Advokati su najavili da će tužbu podnijeti u septembru u Gentu.
XS
SM
MD
LG