Dostupni linkovi

Index:Sanader pisao Barosu, Kosor, opoziciji, crkvi i NVO sektoru


Redakcije Indexa u posjedu je cjelog pisma kojeg je bivši premijer Hrvatske i šef Hrvatske demokratske zejednice, Ivo Sanader, preko advokata Gorana Suića, odaslao na 15 adresa od Hose Manuela Barosoa predsjednika Evropske komisije pa do opozicionih lidera, predstavnika Crkve te niza amabasadora kao i premijerki Jadranki Kosor.

Sanader je izrazio nezadovoljstvo jer se u izvještaju o ispunjenju obveza iz Poglavlja 23 - pravosuđe i ljudska prava navodi da je "Uskok podigao brojne optužnice i pokrenuo brojne istrage, između ostalih i protiv bivšeg predsjednika Vlade i glavnih izvršnih dužnosnika hrvatskih trgovačkih društava.

U pismu Sanader napominje da protiv njega ne postoji ni jedna optužnica te je samim time izvještaj - lažan.

"Kada se protiv mog branjenika sprovodi medijska hajka i kreira politička atmosfera u kojoj je unaprijed osuđen, tada se opravdano postavlja pitanje može li Sanader ostvariti pravo na pravično i pošteno suđenje u Rebulici Hrvatskoj ", navodi se u pismu u kojem se traži ispravljanje Izvještaja o ispunjavanju obveza iz Poglavlja 23. kako bi se spriječilo da u Evropu šalju neistiniti podaci.

Bivši premijer Ivo Sanader u Salzburgu je u zatvoru od decembra 2010. , a hrvatsko pravosuđe traži njegovo izručenje zbog sumnji za zloupotrebu polažaja i ovlašćenja i umiješanosti u više afera.
XS
SM
MD
LG