Dostupni linkovi

Nema dogovora, u Vojvodini nastavljena blokada puteva


Poljoprivrednici i resorni ministar u Srbiji su pozvali zemljoradnike da prekinu protest, no nastavljena je blokada puteva u Vojvodini jer dogovora nema.

Višesatni pregovori nadležnih i zemljoradnika nezadovoljnih državnim subvencijama propali su sinoć u Vladi Srbije, saznaje B92.

Bez obzira na neuspjeh razgovora, ministar poljoprivrede Dušan Petrović pozvao je poljoprivrednike na saradnju u rešavanju aktuelnih problema, a predstavnici udruženja pozvali su zemljoradnike na prekid višednevnih protesta.

Vlada i Ministarstvo poljoprivrede tvrde da u budžetu nema novca za povećanje subvencija, ali se nezvanično saznaje da su nadležni pojačali ponudu.

Umesto maksimalnih 30 hektara koji se subvencionišu, zemljoradnicima je ponuđeno da to bude 50 hektara, što druga strana nije prihvatila.

Novom uredbom predviđeno je da se broj hektara koji se subvencioniše smanji sa 100 na 10 hektara, što je izazvalo ogorčenje vojvođanskih ratara.

Nezadovoljni poljoprivrednici nastavili su, četvrti dan za redom, blokadu puteva u Vojvodini. Reporter B92 javlja da je Pančevo od juče u blokadi, nakon što je zablokiran i izlaz iz grada u pravcu Smedereva i Kovina. Blokade ne samo da su nastavljene u tom gradu, već se čini i da se pojačavaju jer se poljoprivrednicima jutros pridružila nova kolona traktora, a očekuju da će to uskoro učiniti i seljani okolnih mjesta.

Vidno je prisustvo žandarmerije i policije, a poljoprivrednici su rekli da se osjećaju iznevjereno i ne namjeravaju da prekidaju blokadu Pančeva.
XS
SM
MD
LG