Dostupni linkovi

Prva Mladićeva noć u Scheveningenu



Ratko Mladić proveo je prvu noć u haškom pritvoru. Izručen je sinoć iz Beograda. Sve je obavljeno brzo i tajnovito, tako da ne postoji ni jedna televizijska snimka njegova dolaska u Haag.

Kako zapravo Mladić izgleda, javnost će vidjeti u petak kada bi se zloglasni general prvi put mogao pojaviti u haškoj sudnici te se izjasniti o optužnici. No, sve pojedinosti znat će se u podne, za kada je na Haškom sudu najavljena konferencija za novinare.

Pritvorska jedinica UN-a u kojoj se Mladić nalazi ispunjava najviše međunarodne standarde, priopćeno je iz ICTY-a. Mladić će u Hagu obaviti sve medicinske preglede. Njegovo zdravstveno stanje bit će praćeno u kontinuitetu.

Inače, glavni haški tužitelj Serge Brammertz je zbog Mladićeva izručenja odgodio put u New York. Najavio je kako će njegov izveštaj vijeću sigurnosti biti drukčiji od prvotnog.

U razgovoru za RTS Brammertz je rekao kako dijeli zadovoljstvo s mnogima u Srbiji što je došlo do Mladićeva uhićenja te dodao kako će u izvješću VS-u konstatirati brojne propuste, ali i inzistirati na velikom zadovoljstvu jer je Srbija Mladićevim uhićenjem ispunila važnu međunarodnu obvezu.
XS
SM
MD
LG