Dostupni linkovi

Bramerc najavio pozitivan usmeni izveštaj SB UN


Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas da će u usmenom izveštaju Savetu bezbednosti UN izraziti zadovoljstvo time što je Srbija uhapsila i izručila Ratka Mladića Haškom tribunalu.

Bramerc je Radio-televiziji Srbije rekao da će prilikom podnošenja izveštaja, 6. juna, "insistirati na tome da je veoma zadovoljan jer je Srbija ispunila važnu međunarodnu obavezu", ali je napomenuo i da će konstatovati "brojne propuste".

"Očigledno je to rezultat dobro obavljenog posla policije, obaveštajnih službi i Akcionog tima i Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom", rekao je tužilac.

Bramerc je kazao da je izručenje Mladića važan dan za međunarodnu pravdu, kao i da su žrtve dugo čekale dan da Mladić bude prebačen u pritvor Haškog suda.

Glavni tužilac je dodao i da je svestan da više od polovine građana Srbije ne odobrava izručenje Mladića, ali je izrazio nadu da će se to promeniti nakon iznošenja dokaza o njegovoj krivici.

"Nema ničeg herojskog u tome da se ubijaju civili i streljaju muškarci i mladići", rekao je Bramerc govoreći o optužbama protiv Mladića za genocid u Srebrenici, u julu 1995. godine.
XS
SM
MD
LG