Dostupni linkovi

Skupština RS-a danas o stavljanju van snage odluke o referendumuDanas u Banjoj Luci počinje trodnevno zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu, kao 19. tačka je i Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o raspisivanju referenduma u RS-u o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno Sudu i Tužilaštvu BiH.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik predlaže parlamentarcima da sada povuku odluku o referendumu, usvojenu 13.aprila, a u šturom obrazloženju podsjeća na dogovor postignut s visokom predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost EU Catherine Ashton.

Za opoziciju je sama činjenica da je otkazivanje referenduma tek na 19. mjestu dnevnog reda zasjedanja simbolički pokazala odnos aktuelne vlasti prema toj temi koja je nedavno iziskivala i posebnu sjednicu parlamenta.

Za sada vladajuća struktura u Republici Srspkoj tvrdi da su “dobili garancije” EU o rekonstruiranju pravosuđa u BiH, dok opozicija tvrdi da nisu dobili ništa što BiH ionako ne bi sljedovalo kroz poglavlje 23.
XS
SM
MD
LG