Dostupni linkovi

Danac Serensen šef delegacije EU u BiH



Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton (Catherine Ashton) saopštila je da će šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini biti Danac Peter Serensen (Soerensen).

On je imenovan za prvog jedinstvenog predstavnika EU u BiH, pošto su se šefovi diplomatija EU u martu dogovorili da osnaže svoje prisustvo u toj zemlji kako bi joj pomogli u evropskim integracijama.

"Sa zadovoljstvom ovo objavljujem samo nekoliko dana posle moje posete BiH, čiji je ishod otkazivanje referenduma u Republici Srpskoj. Sada treba da 'nadgradimo' taj uspeh dok nastojimo da postavimo BiH na put ka EU", rekla je Ešton.

U saopštenju iz kancelarije Ketrin Ešton navodi se da imenovanje Serensena dolazi u "ključnom trenutku za region Zapadnog Balkana i posebno BiH".

Ešton je navela da Serensen na posao šefa Delegacije EU "donosi jedinstveno poznavanje BiH i šireg regiona Balkan", kao i da misli da nema bolje kvalifikovanog čoveka za tu funkciju.

Serensen, koji je trenutno šef Delegacije EU u Makedoniji, ima više od 15 godina iskustva rada na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju.

Od 2006. do 2010. je bio lični predstavnik visokog predstavnika EU u Beogradu, zamenik šefa programa "Pilar IV" Unmika od 2002 do 2006, a od 2001. do 2002. je bio i viši savetnik specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN na Kosovu.

Pravni savetnik specijalnog izaslanika za Balkan generalnog sekretara UN bio je 2000. pre čega je bio šef političkog odeljenja OEBS-a u Hrvatskoj (1997-1999), specijalni savetnik visokog predstavnika u Sarajevu (1996-1997) i politički savetnik misije monitoringa Evropske zajednice u bivšoj Jugoslaviji (1995-1996).
XS
SM
MD
LG