Dostupni linkovi

Umro jedanaesti pacijent zaražen EHEC bakterijom



U Nemačkoj je danas umrla još jedna osoba zaražena enterohemoragičnom ešerihijom koli (EHEC), što je 11 žrtva zaraze od sredine maja.

Prvi put je, kako su saopštile vlasti, reč o pacijentkinji iz Severne Rajne-Vestfalije, dakle izvan područja severne Nemačke koje je najviše pogođeno zarazom.

Zdravstvene vlasti saopštile su da je do sada registrovano 1.200 slučajeva bolesti, kako potvrđenih, tako i onih kod kojih lekari još nisu dali konačnu potvrdu da je reč o zarazi EHEC-bakterijom.

Od toga je kod oko 300 ljudi bolest nastupila uz opasan hemolitičko-uremijski sindrom (HUS) koji je praćen razaranjem crvenih krvnih zrnaca i otkazivanjem funkcije bubrega.

Lekari u bolnicama na severu Nemačke, pre svega u Šlezvig-Holštajnu i Hamburgu, ne isključuju mogućnost da će među odraslima zaraženim ešerihijom koli biti i daljih žrtava.

Iako je Institut za higijenu iz Hamburga prošle sedmice utvrdio da su krastavci uvezeni iz Španije bili zagađeni EHEC-bakterijom, zdravstvene vlasti nisu još u potpunosti sigurne šta je stvarni uzročnik nezapamćeno brzog širenja zaraze.
XS
SM
MD
LG