Dostupni linkovi

Umro jedanaesti pacijent zaražen EHEC bakterijomU Nemačkoj je danas umrla još jedna osoba zaražena enterohemoragičnom ešerihijom koli (EHEC), što je 11 žrtva zaraze od sredine maja.

Prvi put je, kako su saopštile vlasti, reč o pacijentkinji iz Severne Rajne-Vestfalije, dakle izvan područja severne Nemačke koje je najviše pogođeno zarazom.

Zdravstvene vlasti saopštile su da je do sada registrovano 1.200 slučajeva bolesti, kako potvrđenih, tako i onih kod kojih lekari još nisu dali konačnu potvrdu da je reč o zarazi EHEC-bakterijom.

Od toga je kod oko 300 ljudi bolest nastupila uz opasan hemolitičko-uremijski sindrom (HUS) koji je praćen razaranjem crvenih krvnih zrnaca i otkazivanjem funkcije bubrega.

Lekari u bolnicama na severu Nemačke, pre svega u Šlezvig-Holštajnu i Hamburgu, ne isključuju mogućnost da će među odraslima zaraženim ešerihijom koli biti i daljih žrtava.

Iako je Institut za higijenu iz Hamburga prošle sedmice utvrdio da su krastavci uvezeni iz Španije bili zagađeni EHEC-bakterijom, zdravstvene vlasti nisu još u potpunosti sigurne šta je stvarni uzročnik nezapamćeno brzog širenja zaraze.
XS
SM
MD
LG