Dostupni linkovi

Porast špijunaže na internetu



Američka prozivođač naoružanja Lokid Martin (Lockheed) potvrdio je da je bio na meti "velikog i snažnog" napada preko elektronske komunikacione mreže, ali, zajedno s ministarstvom za unutrašnju dezbednost, tvrdi da je napad obijen pre nego što je bilo kakav važniji podatak ukraden.

Sručnjaci za sigurnost informacija kažu da je talas napada preko interneta ove godine - uključujuci veliki proboj zaštite Sonija (Sony) prošlog meseca koji je pogodio milione korisnika stanica Plejstešn (PlayStatiton) - ohrabrio hakere da masovnije krenu u lov na osetljive informacije.

Poslednji napad će, kažu analitičari, navesti i rivalske kompanije koje proizvode naoružanje za državu, kao što su Nortrop (Northrop), Rajton (Raytheon), Dženeral dajnamiks (General Dinamics) i Boing da dodatno pojačaju obezbeđenje svojih sistema.

Bezbezdnost na elekronskoj mreži proglašena je za prioriet vlade SAD, odmah posle izbora Baraka Obame za predsednika.

Pentagon je prošlog maja osnovao novu "Sajber komandu," dok ministarstvo za unutrašnju bezbednost uvodi automatizovani sistem - poznat kao Ajnštajn 2 i Ajnštajn 3 - za zaštitu kompjuterskih sistema državnih agencija.

Ipak, napadi se nastavljaju. Ministarstvo odbrane navodi da je u januaru više od 100 stranih obaveštajnih službi pokušalo da probije kompjutersku mrežu oružanih snaga SAD kako bi se domogle vojnih planova i planova sistema oružja.
XS
SM
MD
LG