Dostupni linkovi

Strane agencije: Neredi u Srbiji uspešno suzbijeni


Strane agencije su suzbijanje nereda posle mitinga SRS ocenile kao uspešno, i kao "pobedu prozapadne vlade" koja se odvažila da uhapsi Mladića rizikujući gnev nacionalista.

“Demonstranti koji su bacali kamenice i flaše u nedelju su se na beogradskim ulicama sukobili sa policijom naoružanom pendrecima... Do trenutka kada se masa u kasnim večernjim časovima razišla, oko 100 ljudi je uhapšeno, dok je 16 lakše povređeno. Ovo se može smatrati pobedom za prozapadnu vladu, koja se ... odvažila da Mladića uhapsi, rizikujući da izazove gnev nacionalističke stare garde, u zemlji koja je u prošlosti zabeležila mnogo šire i nasilnije proteste”, piše o sukobima koji su nakon jučerašnjih demonstracija izbili izveštač AP.

U sličnom tonu izveštavaju i ostale svetske agencije i mediji.

CNN, recimo, konstatuje da je u sukobu bilo uhapšenih i povređenih, jer su demonstranti, uprkos apelima organizatora da sačuvaju red, na marginama protestnog skupa izazvali nerede, ali da su stotine policajaca, od kojih neki i na konjima i u punoj opremi za borbu protiv demonstranata, energično intervenisale, ne oklevajući da primene palice.

Izveštač BBC u kratkom izveštaju primećuje da su protesti privukli samo “nekoliko hiljada” Mladićevih pristalica.

U izveštajima se uglavnom ističe i da su blagovremenom intervencijom i kordonima postavljenim na strateškim mestima policijske snage uspele da spreče da se nemiri nakon skupa prošire na druge delove grada i da, osim prevrtanja kanti za smeće i lomljenja saobraćajnih znakova, bude pričinjena veća materijalna šteta.
XS
SM
MD
LG