Dostupni linkovi

Na skupu podrške Mladiću prštale uvrede i govor mržnje


Miting podrške Ratku Mladiću, 29. maj 2011. Beograd
Miting podrške Ratku Mladiću, 29. maj 2011. Beograd
Neredima koji su izbili na ulicama Beograda, prethodio je miting Srpske radikalne stranke, na kome se okupilo više hiljada ekstremnih nacionalista, pripadnika ultra desničarskih pokreta i navijača.

Tokom dvosatnog skupa, kako iz mase, tako i sa bine, stizale su poruke podrške čoveku optuženom za genocid i negiranja zločina za koji se tereti.

Poruke mržnje, već poznate sa prethodnih skupova Srpske radikalne stranke, orile su se iz grla nekoliko hiljada ljudi, okupljenih da podrže Ratka Mladića.

Sa zastavama Ravnogorskog pokreta i slikama Mladića, ali i Slobodana Miloševića, dočekali su prve govornike.

Neredi na mitingu podrške Mladiću, 29. maj 2011. Beograd (Autor: Ognjen Zorić, montaža: Iva Martinović)

x
Beograd: Neredi na mitingu podrške Mladiću
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00
Direktan link


Sa ništa manjim žarom i ništa drugačijim rečnikom, na bini je počelo da se smenjuje rukovodstvo Srpske Radikalne Stranke.

„San svakog ustaše je da bude Boris Tadić, a san svakog demokrate je da učestvuje na Paradi ponosa. San svakog Srbina je da se prekine saradnja sa Haškim tribunalom“, rekao je u svom govoru potpredsednik radikala Zoran Krasić.

Iako su neke od parola okupljenih veličale masakr učinjen nad jednim narodom, govornici poput akademika Koste Čavoškog, koji je najavljen kao najveći kritičar Tribunala u Hagu, na njih nisu reagovali.

„Odmah po dolasku u naš Specijalni sud, general Ratko Mladić je izjavio da haški Tribunal ne priznaje“, rekao je Čavoški, a masa je počela da uzvikuje: „Nož, žica, Srebrenica!“.

Nakon gotovo minut skandiranja, akademik je, bez obaziranja, nastavio „... i zaista, tu nakazu od prava i pravde, uopšte ne treba priznavati“.

Govorili sinovi optuženika, prisustvovali i ultradesničari

Antihaške stavove i protivljenje hapšenju Ratka Mladića, izneo je i lider radikala, haški optuženik Vojsilav Šešelj, čije je pismo, okupljenima pročitao njegov 13-ogodišnji sin Vladimir.

„U Hagu je ubijen Slobodan Milošević i mnogi drugi Srbi. Boris Tadić je ovim izdajničkim činom ugrozio i opstanak Republike Srpske! Kapitulantska i izdajnička Tadićeva politika, koja se zasniva na ispunjavanju zahteva EU i SAD, odnosno onih koji su nas bombardovali, vodi ka potupnom uništenju naše države i naroda“, rekao je sin Vojislava Šešelja, nakon koga je govorio sin Ratka Mladića, Darko, koji je dočekan snažnim aplauzom i skanidranjem „Darko Srbine!“.

"Ne smemo dozvoliti da nam nepismeni zapadnjaci pišu istoriju i govore da je Ratko Mladić zločinac jer je to najobičnija laž. Ratko Mladić nije samo moj otac i otac moje ubijene sestre. On je otac svih onih koji nisu ubijeni i bačeni u jame".

Građani sa kojima smo razgovarali ljutili su se na pitanja koja se tiču zločina za koji se Ratko Mladić tereti.



Oni koji nisu vređali novinare, kažu da je Mladić za njih heroj.



Na skupu su bili prisutni i aktivisti ultra-desničarskih organizacija 1389. i Obraz. Lider Obraza, Mladen Obradović, inače osuđen na zatvorsku kaznu zbog nereda tokom Parade ponosa oktobra 2010., šetao se iza bine i razgovarao sa organizatorima mitinga.

Sve o Ratku Mladiću


Sve o hapšenju optuženika za genocid i zločine protiv čovječnosti nakon 15 godina bježanja od pravde. Svjedočenja, analize, komentari, multimedija.
XS
SM
MD
LG