Dostupni linkovi

Oko 6.000 poštovalaca Josipa Broza Tita posjetilo Kumrovec


Oko šest hiljada poštovalaca Josipa Broza Tita iz bivše Jugoslavije okupilo se danas u njegovom rodnom mjestu Kumrovcu u Zagorju na obilježavanju nekadašnjeg Dana mladosti, 25. maja.

Na ovom tradicionalnom okupljanju prvi put je učestvovao bivši predsjednik Hrvatske i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH) Stjepan Mesić.

On je dodao da je Tito griješio, ali ne u strateškim odlukama kada je, kako je rekao, pozvao na ustanak protiv okupatora i njegovih pomagača, kad je odbio Staljinov diktat, kad se opredijelio za radničko samoupravljanje, kad je udario čvrste temelje Pokreta nesvrstanih ili kad je dao podsticaj za donošenje Ustava iz 1974. godine koji je republike definisao kao države.

Njegov govor okupljeni, od kojih su mnogi nosili partizanske uniforme, prekidali su povicima odobravanja, uzvikujući "Tito, Tito".

On se usprotivio i onima koji "slikaju Tita kao monstruma i bezdušnog diktatora kojem je na pameti bio samo luksuz".

"Tita optužuju za likvidiranje zarobljenih ustaša i domobrana nakon Bleiburga, ali su poznate njegove dvije komande s kraja rata u kojima on insistira da se sa zarobljenicima postupa u skladu s međunarodnim pravom", rekao je on.

Za razliku od prethodnih godina na skup nisu došli desničari. Poštovaoci Josipa Broza Tita slikali su se s partizanskim obilježjima ispred njegove rodne kuće i spomenika.
XS
SM
MD
LG