Dostupni linkovi

Moskva: Sukob gay aktivista i pravoslavnih fundamentalista


Više od 30 osoba privedeno je u subotu u Moskvi kada su izbili sukobi između gay aktivista i pravoslavnih fundamentalista tokom pokušaja održavanja zabranjene gay parade.

Gay aktivisti planirali su da polože vjenac na grob neznanom junaku blizu Kremlja, u znak počasti sovjetskoj borbi protiv nacističkog režima čije su žrtve takođe bili i homoseksualci, prenose agencije.

Oni su krenuli ka tom mjestu noseći zastave duginih boja i transparente na kojima je između ostalog pisalo "Rusija nije Iran", kada su ih napali pripadnici ekstremističke pravoslavne grupe.

Ekstremisti obučeni u crno, s krstovima i ikonama u rukama, čekali su gay aktiviste blizu mjesta gdje je trebalo da prođu. Kada su izbili sukobi intervenisala je policija koja je podjednako i gay aktiviste i njihove napadače ubacila u policijska kola i odvezla.

Privedene su 34 osobe, uključujući i dvije Amerikanke aktivistkinje, i jedan Francuz. Jedan engleski aktivista rekao je agenciji France Presse da je uspio da pobjegne poslije kratkog zadržavanja.
XS
SM
MD
LG