Dostupni linkovi

Samit lidera EU i Japana o budućem sporazumu o slobodnoj trgovini


Lideri Japana i Evropske unije bi trebalo da u subotu na godišnjem samitu u Bruxellesu, postignu dogovor o pokretanju pripremnih pregovora o budućem sporazumu o slobodnoj trgovini, saopštili su zvaničnici u Tokiju.

Mogućnost za postizanje takvog sporazuma je povećana jer je EU, kako izgleda, ublažila svoj stav o otpočinjanju pregovora o slobodnoj trgovini s Japanom kako bi pomogla u obnovi ekonomije te zemlje poslije razornog potresa od 11. marta, cunamija i iz njih proistekle nuklearne krize.

Samit EU-Japan, koji se održava poslije samita Grupe osam najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) u Francuskoj, okupiće japanskog premijera Naoto Kana, predsjednika Evropskog vijeća Hermana Van Rompuya i predsjednika Evropske komisije (EK) Jose Manuela Barrosa, prenijela je japanska novinska agencija Kyodo.

Unija nije bila rada da uđe u pregovore o slobodnoj trgovini sve dok njeni lideri nisu krajem marta pristali da razmotre otpočinjanje procesa kao dijela pomoći Japanu poslije potresa.

Ukoliko bi Tokio uspio da s EU-om postigne sporazum o slobodnoj trgovini, to bi bio prvi japanski sporazum takve vrste s nekim regionom svijeta s velikim razvijenim tržištem, ukazalo je japansko ministarstvo vanjskih poslova.
XS
SM
MD
LG