Dostupni linkovi

Austriji smo dva puta poslali dokumenta za slučaj Divjak


Bariša Čolak
Bariša Čolak
Ministar pravde BiH Bariša Čolak u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže kako austrijskom pravosuđu kada je u pitanju slučaj bivšeg generala Armije BiH Jovana Divjaka nije upućeno jedino rješenje o pritvoru u BiH, jer toga nije ni bilo.

RSE: Kakve su Vaše informacije i u kojoj fazi je sada proces koji se vodi pred austrijskim pravosuđem protiv gospodina Jovana Divijaka?

Čolak: Postupak se odvija pred austrijskim pravosudnim organima. Želim vjerovati da će se on, što je moguće skorije, završiti. To bi bilo u interesu i gospodina Divijaka i pravosuđa Austrije, koje o tome odlučuje. Naravno da bi to bilo bitno i za Bosnu i Hercegovinu.

RSE: Šta je poslato iz BiH u Austriju?

Čolak: Sve ono što je Tužiteljstvo dostavilo nama kao Ministarstvu pravosuđa, koje je jedino mjerodavno uputiti molbu za ekstradiciju. Možda je zgodnije da kažem šta nije poslato. Nije upućeno samo ono čega nema u spisu, a to je rješenje o određivanju pritvora. Tužiteljstvo se izjasnilo da nije bilo potrebno utvrđivati pritvor jer se gospodin Divijak uredno odazivao na pozive Tužiteljstva.

RSE: Iz Ministarstva pravde Austrije, Ministarstvu pravde BiH, sredinom aprila, stigao je dopis u kome se traže dodatna dokumenta. O kakvim dokumentima je riječ?

Čolak: Tu je zabuna. Mi smo ih na vrijeme i uredno uputili diplomatskim putem, putem Ministarstva vanjskih poslova BiH. Kada su mediji počeli
pisati o tome, da u Austriju ta dokumentacija, zajedno s molbom, nikada nije stigla, onda je ministrica pravde iz Austrije napisala jedno pismo i izravno se obratila. To je moguće jer postoji takav sporazum između BiH i Austrije. Na tu zamolnicu sam mogao jedino tako i odgovoriti, izravno. Sve ono što je dostavljeno ranije, ponovo je dostavljeno u kopijama.

RSE: Da li su oni od Vas tražili dodatna dokumenta, a ne molbu o ekstradiciji?

Čolak: Nije to nikakva tajna šta su oni tražili. Ne mogu se sjetiti rečenice kako je glasila, ali tamo se spominje da dokumentaciju u slučaju Divjak dostavimo i pravosuđu u Srbiji. Ni u kom slučaju nisam adresa koja bi na bilo koji način ignorirala stajalište našeg Tužiteljstva ili nepostupanje po međunarodnim konvencijama. Ako se budemo igrali države i državu smatrali privatnom stvari, te od volje nekog ministra ili nekog državnog činovnika bude ovisilo hoćemo li surađivati po međunarodnim konvencijama, teško ćemo izgraditi novu državu.

Kod nas je sve ispolitizirano

RSE: Jedan od naših izvora kaže da u tom pismu, između ostalog stoji, da bi bilo poželjno ako bi rezultati krivičnog postupka, koji se vode u BiH, mogli biti stavljeni na raspolaganje, ne samo srbijanskim istražnim organima, nego i austrijskim sudovima, koji rade na donošenju ove odluke. O kakvim se to dokumentima radi?

Čolak: Nije nikakva tajna da se vodi postupak u BiH protiv gospodina Divjaka. To je dostavljeno i prvi put.

RSE: Zbog čega ste čekali mjesec dana da odgovorite Austriji? Oni su Vam poslali dopis 12. aprila, a Vi ste odgovorili 4. maja.

Fotogalerija: Skup podrške Jovanu Divjaku, Sarajevo, 4. i 5. marta 2011

x
Čolak: Mi smo pismo dobili 20. aprila, a to možete provjeriti u Ministarstvu. Čim smo ponovo prikupili dokumentaciju, odgovorili smo početkom petog mjeseca. Nismo čekali mjesec dana.

RSE: Zar je bilo potrebno da ponovno prikupljate dokumentaciju, ako ste identičnu poslali?

Čolak: Identična je dokumentacija, ali smo je poslali dva puta. Ne znam zašto me to pitate?! Drugo ništa nismo mogli dostaviti.

RSE: Da li ste uz ta dokumenta poslali i presudu londonskog suda Ganiću, snimke iz Dobrovoljačke, koji postoje na Internetu? Brojni su dokumenti koji nisu pravni. Da li ste slučajno tako nešto poslali austrijskom pravosuđu?

Čolak: Zašto bi smo to slali Austriji? Postupak se vodi u Sarajevu. Hag je rekao da nema mjesta procesuiranju u Hagu. Zašto bi postupak bio u Tužiteljstvu BiH?

RSE: U kojoj je fazi istraga pred Tužilaštvom u BiH?

Čolak: Ne znam, osim onoga što sam iz novina pročitao, te da će ti svi postupci biti jako brzo završeni. Čitava javnost je upoznata sa time. To su riječi glavnog tužitelja Barašina.

RSE: Znamo kako se završio slučaj Ganić i koliko je ljudi bilo angažovano u procesu ekstradicije. Da li ste razmišljali o tome da pošaljete stručnjake, neke pravne savjetnike da pomognu austrijskim advokatima i advokatskom timu, da neko iz BiH bude tamo jer je u pitanju građanin BiH?

Čolak: Naravno da je građanin BiH. Mi jedino što možemo i jedino što trebamo raditi jeste da postupamo po međunarodnim konvencijama. Našim građanima, koji se zatekne bilo gdje drugdje izvan BiH, naša diplomatska i konzularna predstavništva su dužna pružiti svu pomoć. Šta se god zatraži od nas, kao Ministarstva ili Tužiteljstva, ukoliko oni to mogu dostaviti, dakako da ćemo mi to napraviti. Ne možete na adresu pravosuđa postaviti tako pitanje.

RSE: Smatrate li Vi da je u BiH slučaj Divjak ispolitiziran?

Čolak: Kod nas je sve ispolitizirano. Trebalo bi to da ostane u granicama pravosuđa, zakonskih okvira i međunarodne pravne pomoći, ali mi smo izgleda društvo koje politizaciju, i tamo gdje joj nije mjesto, gdje je ona itekako štetna, uplićemo u to.
XS
SM
MD
LG