Dostupni linkovi

U Moskvi izložba koja potvrđuje Lenjinovo jevrejsko porijeklo


Na izložbi posvećenoj ruskom revolucionaru Vladimiru Iljiču Lenjinu, koja je otvorena u Nacionalnom historijskom muzeju u Moskvi, posjetioci će prvi put moći da vide dokumenta koja potvrđuju da je bio jevrejskog porijekla.

Biti Jevrej ili imati jevrejsko porijeklo u zemlji u kojoj je tako dugo bio prisutan antisemitizam bilo je sramota, pogotovo ako je to bio osnivač Sovjetskog saveza, koga i dan danas poštuje veliki broj starijih Rusa, prenpsi agencija AP.

Među brojnim eksponatima nalazi se pismo koje je Lenjinova starija sestra Ana Uljanova 1932. godine poslala Josifu Staljinu u kome piše da im je djeda po majčinoj liniji bio Jevrej iz Ukrajine koji je prešao u hrišćanstvo da bi izbjegao ''Blijeda naselja'' i kako bi mogao da se školuje.

Djed je, prema podacima iz krštenice, rođen u siromašnoj jevrejskoj porodici u Žitomiru, gradiću na zapadu Ukrajine, piše Uljanova i dodaje da je prava šteta što Lenjin nije znao da je Jevrejin, s obzirom da je imao lepo mišljenje o njima.

Za vrijeme carske Rusije većini Jevreja omogućen je stalan boravak samo u određenim oblastima koje su bile na teritoriji današnje Litvanije, Bjelorusije, Poljske, Moldavije, Ukrajine i u zapadnoj Rusiji. Te oblasti su bile poznate kao "Blijeda naselja".
XS
SM
MD
LG