Dostupni linkovi

Obama se sastao sa liderima centralne i istočne Evrope


Dvadeset šefova država i vlada iz centralne i istočne Evrope susreli su se na radnoj večeri u Varšavi u petak uveče sa predsjednikom SAD Barakom Obamom.

Na radnoj večeri, koju je priredio poljski predsjednik Bronislav Komorovski, lideri su razgovarali o demokratskim promjenama koje su se u posljednjih 20 godina dogodile u regionu.

Obama, specijalni gost redovnog okupljanja šefova država regiona, na početku večere je zahvalio na mogućnosti da se sretne sa liderima tog dijela Evrope i još jednom potvrdi da SAD pridaju značaj vezama sa regionom.

"Za nas je inspiracija vaš procvat slobode. Bićemo dio procesa jačanja demokratije i privrede u regionu, jer smatramo da je to i u interesu SAD", rekao je Obama, koji je stigao u 24-časovnu posjetu Poljskoj.

Domaćin samita Komorovski je podsjetio da je nedaleko od sale u kojoj je održana večera potpisan Varšavski pakt koji je podjelio Evropu.

"Sada će predsjednici zemalja regiona, kao i tokom cijelog dana, govoriti o putu ka demokratiji, preko tranzicije koje nije bila nimalo laka", rekao je Komorovski.
XS
SM
MD
LG