Dostupni linkovi

Kantrimen: Hapšenje Mladića veliki dan za Srbiju i region


Hapšenje Ratka Mladića je veliki dan za Srbiju i sve zemlje regiona, ocijenio je Tom Kantrimen, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i
Evroaziju.

"Čestitam srpskoj vladi i takođe profesionalcima u ministarstvima i agencijama Srbije na njihovim velikim naporima. Ovo je veoma važan dan ne samo za Srbiju nego svaki narod, svaku zemlju na Balkanu. Porodice žrtava u BiH na kraju znaju da će Mladić biti priveden pravdi u Hagu, i to je velika stvar", rekao je Kantrimen u razgovoru za Glas Amerike.

On je ocijenio i da hapšenje Mladića može da bude veliki doprinos pomirenju naroda na Balkanu, jer je kako je rekao, važno da ljudi znaju da su pojedinci odgovorni za ratne zločine, a ne cijeli narod.

"Niko ne može da kaže da su svi Srbi, Albanci, Bošnjaci odgovorni, odgovorni su pojedinci, i sa Mladićem u Hagu mislim da će to biti veoma važno za pomirenje", rekao je Kantrimen.

On je još kazao da je Srbija "uradila pravu stvar, i legalno i moralno" i da je to veoma važan korak ka EU, ali je i podsjetio da ima još važnih uslova za putu ka članstvu u EU, uključujući pronalaženje Gorana Hadžića i dijalog između Beograda i Prištine.
XS
SM
MD
LG