Dostupni linkovi

Berluskoni oslabljen pred drugi krug lokalnih izbora


U Italiji se u nedjelju i u ponedjeljak održava drugi krug lokalnih izbora čiji rezultati bi mogli da uzdrmaju vođstvo italijanskog premijera Silvija Berluskonija.

Drugi krug izbora održava se 29. i 30. maja u 90 gradova i šest provincija u kojima nije bilo jasnog pobjednika u prvom krugu, kao i na Siciliji gdje se održava prvi krug izbora. Oko 5,5 miliona Italijana ima pravo glasa.

Analitičari kažu da se javljuju prijedlozi u vladajućoj koaliciji da se odrekne Berluskonija što je bilo nezamislivo čak i prije nekoliko meseci, piše agencija Rojters na internet sajtu.

U prvom krugu 15. i 16. maja Berluskonijeva partija Narod slobode kao i saveznik Severna liga doživjeli su teške gubitke u njegovom glavnom uporištu Milanu i u drugim gradovima, i prvi put je poljuljana politička nadmoć koju je on uživao skoro dvije decenije.

Premijer je bio neprikosnoveni vodja italijanskog dominantnog konzervativnog bloka glasača od kada je prvi put došao na vlast 1994. godine, ali je ozbljno oslabljen zbog seksualnog skandala, tri suđenja za korupciju i nemogućnosti da oživi posustalu privredu.
XS
SM
MD
LG