Dostupni linkovi

Obama i Komorovski dočekali lidere Srednje i Istočne Evrope


Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski i SAD Barak Obama dočekali su večeras u Predsedničkoj palati u Varšavi šefove država Srednje i Istočne Evrope koji prvi dan svog 17. samita završavaju radnom večerom s američkim predsednikom.

Barak Obama je kao specijalni gost redovnog okupljanja šefova država regiona na početku večere zahvalio za mogućnost da se sretne s liderima tog dela Evrope i još jednom potvrdi da SAD pridaju značaj vezama sa regionom.

"Za nas je inspiracija vaš procvat slobode. Bićemo deo procesa jačanja demokratije i privrede u regionu, jer smatramo da je to i u interesu SAD", kazao je Obama, koji je predveče stigao u 24-časovnu posetu Poljskoj.

Domaćin samita Komorovski podsetio je da je nedaleko od sale u kojoj sada večeraju potpisan Varšavski pakt koji je podelio Evropu.

"Sada će predsednici zemalja regiona kao i tokom celog dana govoriti o putu ka demokratiji, preko tranzicije koje nije bila nimalo laka", rekao je Komorovski.

Skupu ne prisustvuju Rumunija čiji predsednik kao i predsednik Srbije Boris Tadić u Varšavu nije došao pošto je kao ravnopravni šef nezavisne države pozvana i predsednica Kosova.
XS
SM
MD
LG