Dostupni linkovi

Obama u poseti Poljskoj



Predsednik SAD Barak Obama stigao je danas predveče u Varšavu, u 11. posetu nekog američkog predsednika Poljskoj - pouzdanom savezniku Vašingtona u regionu.

Radni deo posete počinje večerom s 20 predsednika srednje i istočne Evrope koji su se okupili u Varšavi na svom 17. samitu.

Obama je očekivao da čuje i iskustva Srbije i Rumunije u uvođenju demokratije i izgradnji pravne države i tržišne privrede, ali su predsednici Boris Tadić i Trajan Basesku odbili da učestvuju na samitu na koji je domaćin, Poljska, kao ravnopravnu nezavisnu državu pozvao Kosovo.

S evropskim državnicima Obama večeras želi da razmotri kako njihova iskustva mogu da pomognu bliskoistočnm i severnoafričkim državama da posle demokratskog proleća krenu ka demokratiji.

Susret bojkotuje ključna ličnost poljskog puta u demokratiji, bivši predsednik Leh Valensa jer je, kako ističe, pozivnicu dobio kasno, pa nije mogao ni
hteo da zbog američkog predsednika menja svoj pretrpani program.

Obama je prošle godine želeo da dođe na sahranu predsednika Kačinjskog, ali nije mogao zbog vulkanskog oblaka nad Evropom.
XS
SM
MD
LG