Dostupni linkovi

Glavni cilj samita održavanje volje za širenje EU na Balkan



Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski izjavio je danas na 17. samitu šefova država Srednje i Istočne Evrope u Varšavi da je ideja vodilja dvodnevnog susreta
lidera regiona da održe nade i podstaknu rešenost da se Evropska unija širi na istok, pre svega na zemlje bivše Jugoslavije.

"Proces započet 1989. godine još uvek traje i treba da traje jer nisu sve zemlje uspele da iskoriste šansu kakva je bila perspektiva integracije Srednje i jugoistočne Evrope u EU", rekao je Komorovski na konferenciji za novinare u pauzi samita.

Komorovski je, povodom senke koju je na samit bacilo odsustvo predsednika Srbije Borisa Tadića i Rumunije Trajana Baseskua zbog toga što je Poljska kao domaćin prvi put kao ravnopravnog učesnika pozvala i predsednicu Kosova, naglasio da Poljska želi i Srbiji i Kosovu ulazak u EU.

Prvi dan samita 20 predsednika Srednje i Istočne Evrope završava se susretom sa američkom predsednikom Barakom Obamom na radnoj večeri na kojoj ih čeka ista tema razgovora kao danas u plenumu i na radnom ručku - kako njihova iskustva uvođenja demokratije i izgradnje građanskog društva mogu da se primene i pomognu demokratskom preporodu arpaskih zemalja u njihovom "arapskom proleću".
XS
SM
MD
LG