Dostupni linkovi

Ešton: Evropska vizija Kosova da postane realnost



Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je danas u Prizrenu da je sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem razgovarala o tome da evropska vizija Kosova postane stvarnost.

"Razgovarali smo o ključnoj budućnosti za Kosovo kao dela EU, o viziji koju oboje delimo i za koju želimo da postane realnost. Razgovarali smo o pitanjima od važnosti kao što je pitanje vizne liberalizacije, trgovine, uloge Euleksa kao i o važnost podrške u tom smislu", kazala je Ešton posle radnog ručka sa kosovskim
premijerom.

Ešton je pohvalila rad šefice kosovskog tima za razgovore o tehničkim pitanjima sa Srbijom, Edite Tahiri.

Ona se osvrnula i na jučerašnje hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića i rekla da je to važan trenutak za Srbiju.

"Put ka EU, međutim, od svih zahteva nekoliko stvari - mnogo rada na tehničkim pitanjima koja se moraju rešiti. Takođe zahteva da se na političkom planu krene prema EU. Mislim da je to veoma dobro shvaćeno u Srbiji i ovde. A ono što ja žzelim jeste da radim na tome da Kosovo i Srbija budu primljeni u EU na najbolji mogući način", rekla je Ešton.

Premijer Kosova Hašim Tači je rekao da Vlada i institucije Kosova maksimalno rade na implementaciji svih demokratskih kriterijuma u politici, zakonodavstvu, ekonomiji sa ciljem ubrzanja procesa sigurne evropske budućnosti Kosova.
XS
SM
MD
LG