Dostupni linkovi

Kandić: Zdravstveno stanje nije prepreka izručenju



Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić rekla je danas da bi haški optuženik Ratko Mladić trebalo da bude izručen Hagu i da njegovo zdravstveno ne predstavlja prepreku izručenju.

"On posle toliko godina može da ima zdravstvene probleme, ali Haški tribunal pruža najbolje usluge svima koji tamo dođu. On treba da se nađe u Hagu i onda ćemo svi znati kakvo mu je zdravstveno stanje", kazala je Kandić novinarima ispred Specijalnog suda.

Kandić je navela da smatra da je najbitnije da počne suđenje i da se donese odluka o spajanju postupaka protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Prema njenim rečima, Mladićevo suđenje bi predstavljalo stvarno suočavanje sa prošlošću i veliku šansu da Srbija bude otvorena za raspravu o prošlosti.

Kandić je, komentarišući izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića o hapšenju Mladića, rekla da je "jucerašnje hapšenje imalo visokozvanični državni karakter", ali da Tadić "nije bio u pravu kada je rekao da je ono prilika da se zatvori tamna strana istorije".

"Ona nikad neće biti zatvorena", rekla je Nataša Kandić.
XS
SM
MD
LG