Dostupni linkovi

Dačić izneo detalje hapšenja



Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je hapšenje haškog begunca Ratka Mladića rezultat strategije koju je usvojio Akcioni tim pre pola godine, u okviru koje su razmenjene sve obaveštajne informacije na jednom mestu.

Dačić je novinarima u Temerinu rekao da je od tada i policija, za razliku od ranije, uključena u hapšenje haških optuženika.

Mladića je uhapsio MUP Srbije, bez pomoći bilo čije strane službe, istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, lokacija u selu Lazarevo pored Zrenjanina prvi put je pretresena juče. Pretresene su četiri kuće Mladićevih
rođaka koje su praćene nekoliko meseci, precizirao je Dačić.

On je ponovio da Mladić nije pružao otpor prilikom hapšenja, da nije koristio lažni identitet, već je kod sebe imao isteklu ličnu kartu Srbije i vojnu legitimaciju. Mladić je uhapšen u prisustvu jednog rođaka, dodao je Dačić.

"Kada je policajac ušao u kuću i pitao ga da li je on Ratko Mladić, on je odgovorio: 'Svaka čast, našli ste onoga kojeg ste tražili'", naveo je ministar policije.

Dodao je da se Mladić nije kretao selom, da ga niko nije viđao i da je živeo "u veoma teškim uslovima, i finansijskim i životnim".

Na pitanje da li će Mladić biti izručen Haškom tribunalu i ukoliko se utvrdi da mu je zdravlje teško oštećeno, Dačić je rekao da je policija uradila svoj deo posla, odnosno privela je Mladića, a da je sada na sudu da odluči šta dalje.

Ponovio je da je juče petoro Mladićevih rođaka i pomagača privedeno i pušteno i dodao da je sada na sudu da odluči da li će biti gonjeni.
XS
SM
MD
LG