Dostupni linkovi

Podgorica i Priština dogovorili saradnju u više oblasti


Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde Duško Marković i njegov kolega sa Kosova, Hajredin Kuči dogovorili su saradnju u oblasti vladavine prava, o rješavanju statusa crnogorske manjine, o izručenju kriminalaca, rješavanju statusa raseljenih, ali nisu precizirali kada će biti razmijenjeni ambasadori.

Marković je rekao da o tome nisu ni razgovarali na sastanku, već o prioritetnim problemima i konkretnoj saradnji.

On je naveo da je dogovoreno potpisivanje sporazuma o izručenju sopstvenih građana, o statusu crnogorske zajednice na Kosovu, dodajući da mu je Kuči prenio uvjeravanje da će on biti riješen do kraja godine kroz ustavne i zakonske promjene.

"To će omogućiti učešće crnogorske manjine u institucije Kosova", naglasio je Marković.

Kada je riječ o granici, ona će biti potvrđena do kraja 2011. godine, a prema riječima kosovskog potpredsjednika Vlade, to je granica uspostavljena 1974.

Tokom sastanka bilo je riječi i o o statusu raseljenih lica sa Kosova koja se nalaze na teritorije Crne Gore, a koja će biti upisana u tamošnje matične knjige, i taj problem trebalo bi da bude riješen do kraja ove godine.

Između Kosova i Crne Gore nema nerješivih pitanja, a prema riječima Kučija, Priština je zahvalna Crnoj Gori na tome što je "učinila za Kosovo".

On je saopštio da je Kosovo spremno da učini sve za manjine, jer je spremno da sarađuje sa svim zemljama u okruženju. "Na Kosovo se mogu vratiti svi koji to žele", dodao je Kuči.
XS
SM
MD
LG