Dostupni linkovi

Njemci sve zabrinutiji zbog širenja ešerihije koli


Ešerihija koli se neuobičajeno brzo širi Nemačkom, već je odnela najmanje dva života, dok je 460 ljudi inficirano bakterijom koja izaziva crevne infekcije.

Istraživači pretpostavljaju da je izvor bakterije bio u Sjevernoj Njemačkoj, ali ima indicija i da je izvor jedna kantina u Frankfurtu.

Kako javljaju mediji, svih 19 osoba, koje su u toj frankfurtskoj kantini jele su inficirane.

Osvald Belinger iz Zavoda za zdrastvenu zaštitu Njemačke navodi da eksperti analiziraju liferante hrane i polaze od toga da je žarište u povrću i voću koje se sirovo jede.

Kako se ponašati u slučaju i najmanje sumnje na bolest, tema je pisanja mnogih medija, koji, pozivajući se na lekare, kažu da je, posle prvih simptoma, poput lakšeg proliva, potrebno zatražiti stručnu pomoć.

Iako se analizom stolice za pola sata može utvrditi o čemu se radi, prava, detaljna analiza, kažu lekari, traje 36 sati.

Pranje ruku, detaljno pranje povrća, noževa, daski za sječenje i čišćnje, redovno otapanje frižidera, izbacivanje smeća, dezinfekcija toaleta, iskuvavanje sunđera za pranje suđa... sve su to mjere opreza koje se savetuju Njemcima, pogođenim bakterijom EHEC, koju antibiotici ne mogu da ubiju, niti su od pomoći, kažu eksperti.
XS
SM
MD
LG