Dostupni linkovi

Evropa će testirati nuklerne elektrane


Agencija Evropske unije za nuklearnu bezbjednost sastavila je plan o provjeri bezbjednosti u reaktorima na teritoriji EU, kako bi se spriječile krize poput one koja se dogodila u Japanu, saopštila je danas Evropska komisija.

U saopštenju se dodaje da planom nije obuhvaćena provjera otpornosti ovih postrojenja na terorističke napade.

Lideri Unije usvojili su još u martu odluku o sprovođenju "testova stresa" u evropskim nuklearnim centralama, ali su stručnjaci i nacionalne nuklearne vlasti od tada vodili debatu o detaljima provjera.

Komesar EU za energetiku Ginter Etinger izjavio je da terorizam neće biti obuhvaćen panevropskim testovima, jer to pitanje spada u domen unutrašnje nacionalne bezbjednosti.

"Poštujem to što pojedine države-članice ne žele da pokažu svoje karte. To bi, čak, moglo da podstakne terorizam", rekao je Etinger.
Austrija, evropska zemlja koja se najviše protivi upotrebi nuklearne energije i koja je 1974. godine zabranila gradnju novih atomskih centrala, saopštila je da su ispunjeni svi njeni zahtjevi.

Komentatori smatraju da će ovaj dogovor izvršiti uticaj na potrošnju energije u Evropi. Potražnja za fosilnim gorivima već je u porastu u Njemačkoj, nakon što je Vlada ove zemlje suspendovala rad pojedinih starijih atomskih reaktora.
XS
SM
MD
LG