Dostupni linkovi

Reporteri bez granica:Stanje u crnogorskim medijima teško


Direktor međunarodne novinarske organzacije Reporteri bez granica za EU i Balkan Olivije Bazil ocijenio da je medijska situacija u Crnoj Gori veoma teška.

Prema njegovim rečima, ekonomski i pravni ambijent u Crnoj Gori ne daje medijima priliku da ispune svoju ulogu nezavisnog posmatrača.

Kako prenosim Beta Olivijea sve više brine i situacija u kojoj su mediji, a posebno oni štampani, zbog čega smatra da bi EU trebalo više da se angažuje po pitanju poboljšanja ambijenta za medijske slobode.

"Osim nasilja i pretnji, sa čime se mediji povremeno suočavaju, ekonomski i pravni ambijent ne daje im priliku da ispune svoju ulogu nezavisnog posmatrača", kazao je direktor Reportera bez granica za EU i Balkan.

On je ukazao da je ekonomska situacija u medijima teška, da se ne zna ko su stvarni vlasnici medija, te da je poseban problem u Crnoj Gori tržište reklama jer "nije slobodno i transparentno".

Kao problem naveo je i činjenicu da većina novinara nema radne ugovore, "što ih ostavlja na milost i nemilost poslodavcima, zbog čega su i sami podložni samocenzuri i korupciji koje ima u medijima".

Olivije Bazil smatra de je Crna Gora jedna od država "u kojima se pravosuđe koristi za zastrašivanje medija" i u tom smislu naveo brojne tužbe protiv pojedinih medija.
XS
SM
MD
LG