Dostupni linkovi

Incko najavio da će se pozabaviti položajem Hrvata u BIH


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Herecegovini Valentin Incko najavio je danas da će se nakon formiranja Savjeta ministara BiH pozabaviti pitanjem položaja Hrvata u BiH.

Ističući da je zadovoljavanje nekih želja Hrvata za njega prioritet, Incko je rekao da oni moraju imati osjećaj da je BiH njihova domovina.

"Bez Hrvata nema BiH", rekao je Incko nakon razgovora sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem.

Prema Inckovim riječima, Hrvati su svojim znanjem i talentima, te u ekonomiji dali veliki doprinos BiH, ali su u izvjesnom smislu frustriranim svojim položajem, čime će se on lično baviti nakon formiranja Savjeta ministara.

"Želim da svi konstitutivni narodi imaju ista prava i isti osjećaj da su dobrodošli, da je ovo njihova zemlja, ali ne samo osjećaj, nego i pravno gledano da je tako", istakao je visoki predstavnik.

Incko je najavio mogućnost formiranja manje radne grupe za razmatranje položaja Hrvata.Sa premijerom Nikšićem otvorio je pitanje kako bi se u budućnosti mogle zadovoljiti neke želje Hrvata kao konstitutivnog naroda.

"Da li će to biti TV, neki kanal, o tome nije razgovarano", rekao je Incko, koji je najavio da će o svemu razgovarati i sa Hrvatskim narodnim vijećem.
XS
SM
MD
LG