Dostupni linkovi

Moguć referendum o dodatnim mjerama štednje



Grčka Vlada razmatra raspisivanje referenduma o dodatnim mjerama štednje, pošto nije uspjela da postigne dogovor sa opozicijom o ovom pitanju, piše danas lokalna štampa.

Opozicioni lideri odbili su dodatne predložene mjere koje bi trebalo da spriječe bankrot države. Evropska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) vrše pritisak na zvaničnu Atinu da preduzme dodatnu akciju i postigne širi politički konsenzus prije nego što dobije dodatnu finansijsku pomoć.

"Izvori navode da premijer Jorgos Papandreu smatra da konsenzus sa vođom glavne opozicione stranke nije moguć, imajući u vidu snažno protivljenje novim mjerama koje je iskazano i unutar vladajuće socijaliističke stranke PASOK. Papandreu je odlučio da stavi na sto mogućnost održavanja referenduma", piše konzevrativni dnevni list "Katimerini".

Papandreu će se tokom dana sastati sa predsjednikom Karolosom Papuljasom, a njegova kancelarija nije saopštila šta će biti teme njihovog razgovora.

List lijevog centra "Ta nea" piše da Vlada razmatra raspisivanje referenduma o dodatnim mjerama štednje ukoliko EU i MMF pristanu da joj pozajme još novca, kako bi se popunila budžetska rupa očekivana u sljedećoj godini.
XS
SM
MD
LG